Salsa dansstijlen

Als docent van de cursus Basisvaardigheden Salsadocent van de SON (Stichting Salsa Onderwijs Nederland, waarvan ik de voorzitter ben) doet Soeshiel Sharma (bekend van Masalsa) de geschiedenis van de Salsa Muziek uit de doeken. Een samenvatting daarvan wil ik jullie niet onthouden, deze vind je op de pagina ‘geschiedenis van de Salsa(muziek)‘. Hij verklaart daar duidelijk het verschil tussen Salsa en Mambo in de muziek, en ook in de dans is er een groot verschil tussen de twee (je danst immers op de muziek, als de muziek anders is zal ook de dans anders zijn).
Mambo wordt op de 2e tel van de muziek gedanst, ook hierin zijn weer verschillende variaties (Classic on2 (Mambo), Modern on2 (Eddie Torres), Salsa op de 1e tel, of vooral in Zuid Amerika en het Caraïbisch gebied, op de 3e tel. Intuïtief zal iemand op de 1e tel van de muziek dansen, het on2 dansen is aangeleerd, en is het grootst in New York.
Vooral in de 50-er jaren was de Mambo heel populair in New York, daar is een prachtige film over gemaakt: Mambo Kings, met Armand Assante en Antonio Banderas, en Live optredens van onder andere Tito Puente en Celia Cruz. Zelf heb ik in deze film mee mogen dansen en zelfs Armand Assante mogen laten zien hoe je Mambo danst! Wat een eer!

En dan is er ook nog Salsa met rechts voor, afkomstig uit de vroegere Nederlandse koloniën, en tot midden 90-er jaren de meest voorkomende stijl in Nederland. Tot dat ene Annetje Riel een Salsafestival organiseerde in Haarlem (1st European Salsa Festival, en dat was het ook echt, het was het 2e festival in de hele wereld), dansers uit de hele wereld uitnodigde en liet zien dat er nog meer stijlen Salsa bestonden. Vanaf dat moment was Nederland verslingerd aan de LA Style Salsa, nog steeds de meest gedanste stijl in Nederland.

Er zijn vele stijlen Salsa. We onderscheiden onder andere:

  • Puerto Rican Style
  • New York Style
  • Los Angeles Style
  • Cuban Style
  • Miami Style
  • Colombian Style
  • Cali Style
  • Ballroom Style

De modernere Salsa on2 uit New York is onder andere beïnvloed door de Hustle, een populaire muziek en dansstroming uit de 70-er jaren. Kijk naar deze videoclip en je ziet waar bijvoorbeeld een ‘Copa’ vandaan komt!